Шест здравословни хранителни навика
За да поддържате здравословно тегло, храненето не трябва да се превръща в изпитание или мъчение, а да бъде начин на живот.
Предлагаме ви няколко здравословни навика, които ще помогнат за борбата с килограмите и ще променят разбирането за храната.

Не се лишавайте от любимите си храни
Няма по-лесен начин да провалите диетата си, като се отказвате от любимите си храни. Ако обичате пица или бисквити, тяхната тотална забрана няма да ви помогне.
Решението – наслаждавайте се умерено. Така например може да следвате правилото 80/20. 80% от времето консумирайте храна, която е здравословна и режимна, а 20% може да си позволите нещо по-калорично. Ако сте на вечеря и има шоколадова торта, която не искате да пропуснете, балансирайте с аперетивите и хапките и се насладете на тортата.

Следете хранителните стойности преди вечеря навън
Планирайте храненето си. Ако ще излизате навън за вечеря, потърсете информация за храната. Голяма част от заведенията предоставят подобна информация, която може да проверите и онлайн.
Ако няма, потърсете обща статистика за калориите в определено ястие с пилешко или телешко, например, и сравнете кое е по-добро за диетата ви. Яжте закуска, богата на протеини и фибри

И преди сте го чували: закусвайте!
Има много ползи от сутрешното хранене – повече енергия, засилен метаболизъм, умерено хранене на обяд и вечеря.
Според проучвания хора, които закусват, отслабват по-лесно. При закуската акцентирайте на фибрите и протеините, които ще помогнат да останете сити по-дълго.

Имайте под ръка здравословни снаксове
Уверете се, че в колата, в чантата, в чекмеджето на бюрото ви има здравословен снакс, който ще ви спаси в моментите на глад.
Освен това няма да се сетите да купувате калорични и мазни десерти. Заложете на храни, богати на фибри и протеини. Примери за подобни малки закуски са сурови ядки, протеиново барче, плод.

Пригответе храна през уикенда
Да приготвите храна или снаксове през уикенда е най-доброто нещо, което ще ви помогне да се храните разумно. Не се оставяйте на всекидневието да ви попречи на здравословното хранене.
Отделете няколко часа през уикенда и планирайте храненията си, подгответе заготовки или замразете, ако храната позволява.

Напълнете купи с плодове и ги поставете на видимо място
Просто, но ефикасно. Ябълки, портокали, банани, круши са идеалният избор за междинно хапване, ако пригладнеете.

Източник: http://profit.bg