Начини за повдигане на имунитета през пролетта
С настъпването на есента мнозина от нас започват прием на различни витамини под формата на таблетки или на имуностимуланти, знаейки че наближава зимата - сезонът, който се сочи за най-опасен откъм простудни заболявания и грип.

Ако потърсите по-подробна информация обаче, лесно ще установите, че споменатите простудни заболявания, както и грипът, бележат своя пик не в началото на зимата, а в нейния край, или дори в началото на пролетта. Ето защо именно през пролетта трябва да помислим кои са най-удачните начини да повдигнем имунитета си.

Разнообразна храна

Огромна грешка с идването на пролетта е да се подлагате на драстични диети, защото сте наясно, че трябва да сте в перфектна форма за лятото. Да, хубаво е добрата визия да е ваша цел, но не и ако започнете да гладувате.

Именно пролетно време организмът се нуждае от разнообразна храна за усилване на имунитета. Консумирайте всякакви сезонни пролетни зеленчуци, като наблягате на листните, защото те са богат източник на желязо.
Хранете се и с храни, които са богати на витамините А, С и Е, за които е известно, че са най-добрите антиоксиданти.

Слънце и въздух

През зимата, когато е студено, рядко напускаме дома си, освен ако нямаме причина за това. Но вече е пролет и за повдигане на имунитета ви е от огромно значение да покажете тялото си на слънце.
По този начин по естествен път ще си набавите така ценния за организма ни витамин D.
А що касае чистотата на въздуха, бихме ви препоръчали да си организирате планинска разходка или дори преход.

Сън

Чували сте за пролетната умора, от която мнозина страдат. Организмът ни просто се чувства изтощен, а имунната ни система отслабнала. Ами не се колебайте и си почивайте винаги, когато имате възможност.

Всъщност мнозина специалисти са на мнение, че именно пролетта е критичният сезон, когато имунитетът ни е най-слаб, както и че именно сънят ще отърве организма от натрупалия се стрес и ще способства за повдигане имунния ни отговор към заобикалящата ни среда.

Витамини и имуностимулатори

Ако не следите стриктно количеството на ценните вещества, които приемате с храната си, можете да си набавяте витамините и минералите и чрез хранителни добавки или имуностимулатори.
Нашият съвет е да съблюдавате те да са на натурална основа и пълните с витамини пролетни рецепти.

Източник: https://ezine.bg/