Митовете за грипа, в които вярваме
Много хора вярват, че са болни от грип, когато всъщност страдат от обикновена настинка.
Други пък избягват ваксините, защото смятат, че те ги разболяват.
Когато става въпрос за грип, доста трудно е да се отделят фактите от измислиците. Мнозина вярват на невярна информация.
Сега д-р Елоди Гедин от университета в Ню Йорк разбива на пух и прах пет мита за грипа пред английското издание „Дейли Мейл”.

Мит №1: Ако имате хрема и температура, това означава, че сте болни от грип
Много хорa бързат с изводите, когато са болни.
Те приемат досадните болки в гърлото и течащия нос за грип.
Но това не винаги е така, защото много вируси имат симптоми, подобни на тези при грипа.
Като цяло един човек се разболява от грип само един или два пъти за цяло десетилетие. Ако сте напълно изтощени и не можете да помръднете може и да имате грип, но единственият начин да сте 100% сигурни, че става дума за грип е с абораторно изследване.

Мит №2: Ваксината срещу грип ще ви разболее
За да разберете как работи ваксината срещу грип, трябва да разберете първо самия грип. Има два основни типа грипни вируси, които заразяват хората – тип А и тип Б.
Тип А е сложен, защото има много подтипове и следователо много щамове.
Веднъж, след като сте били изложени на грипен подтип, тялото ви развива антитела срещу вируса.
Ето защо, когато става дума за сезонен грип повечето хора се разболяват, но не умират. Но в същото време редица нови подтипове се появяват всяка година.

И тъй като отнема шест месеца, за да се направи противогрипна ваксина, тя трудно може да се справи с всички подтипове на грипа.
Ето защо е възможно да сте ваксиниран и въпреки това да се разболеете. Но самото ваксиниране не разболява хората.

Мит №3: Не е нужно да се ваксинирате всяка година
Някои хора смятат, че могат да се ваксинират само веднъж на няколко години ипак да бъдат защитени от грипа. Всъщност това ги излага на риск от заразяване с вируса.
Има много щамове, така че не е зле да сте защитени от новите.
Според д-р Гедин би било идеално, ако учените можеха да създадат „универсална” ваксина, която да учи „имунната ни система да разпознава част от вирусен протеин, който не мутира”, което означава, че ще е еднаи съща за всички щамове.
До момента обаче учените не са успели да направят това. В момента най-добрата защита която можете да получите е редовно ваксиниране всяка година.

Мит №4: Антивирусните лекарства лекуват симптомите на грипа
Да имаш грип е ужасно, ужасно нещо и се чувстваш много зле, така че е логично хората да започнат да вземат лекарства, за да се почувстват по-добре.
Но когато вече сте се разболели антивирусните лекарства няма да ви помогнат.
Ако започнте да ги взимате веднага, след като стебили изложени на риск от заразяване, тогава те може да имат ефект, но след като развиете симптомите, вече е късно за тях.

Мит №5: Хирургичните маски спират разпространението на грипа
Ако ваш колега има грип, но продължава да идва на работа, мое да изглежда разумно да го помолите да носи хирургична маска, за да не разпространява вируса.
Това обаче няма да помогне. Когато кихнете, вие произвеждате фини частици с различни размери.
Най-големите от тях падат на земята пред вас, но средните по размер могат да стигнат на голямо разстояние. Ето защо, когато кихате е много лесно да замърсите цяла стая.
И докато хирургичните маски могат да бъдат ефективни при спирането на големите частици, то по-малките могат да се проврат покрай маската.

Източник: http://www.vesti.bg/