Проф. Крум Кацаров д.м.н. - Гастроентеролог София
за специалиста
Проф. Крум Кацаров, д.м.н., е роден на 19.11.1957 г. в гр. Благоевград. Завършва медицина през 1983 г. във МА – София.
Има специалности по вътрешни болести, военнополева терапия, спешна медицина и гастроентерология. Работи като интерн във ВВМИ – София (1983-1984 г.), началник на медицинска служба в Петрич (1984-1986 г.), клиничен ординатор във ВВМИ (1986-1989 г.).
Заема длъжностите асистент, старши и главен асистент; началник отделение в Клиниката по гастроентерология. От 2005 г. е началник на Клиниката по гастроентерология.

Проф. д-р Кацаров е абсолютен доайен в терапевтично-диагностичните ендоскопски процедури на заболяванията на гастроинтестиналния тракт и хепатобилиарната система.

Започва кариерата си от асистент, в момента е един от водещите специалисти в областта на гастроитестиналната ендоскопия в страната.
Специализирал е в Университета "Гьоте" във Франкфут; в Холандия; "Чернодробна трансплантация" в Есен, Германия; в Амстердам; в Токио; в Болница „Кушен”, Париж; и в Сан Антонио в САЩ. Научната степен "Доктор на медицинските науки" придобива след защита на тема: "Усложнения при чернодробна трансплантация – диагноза и лечение" през април 2014 г.

До момента има над 140 публикации, участие в 7 книги и монографии.
Втори мандат е председател на Българското дружество по гастроентерология, секретар е на Българската Асоциация на Хирурзи, Гастроентеролози и Онколози, а от 2011 г. е член на Борда на Българското трансплантологично дружество.
Участва в дейността на Комисията по трансплантация на органи, тъкани и клетки.
Член е на две престижни европейски организации. Бил е организатор и ко-директор от българска страна на два международни ендоскопски курса. Организатор е на 4 локални ендоскопски курса с демонстрации на живо, като част от международна програмата за обучение.

Носител е на редица награди, а през 2014 г. е обявен за „Лекар на годината” от Български лекарски съюз.

През 2018 година е удостоен с орден „Стара планина“ втора степен от президента на Република България Румен Радев за големи заслуги към България в областта на военномедицинското дело.

Специализации в:
- Германия;
- Холандия;
- Франция;
- Япония;
- САЩ.
СЪАВТОРСТВО В МОНОГРАФИИ И УЧЕБНИЦИ:
1.Таков Д, Владов Н, Младенов Н, Кацаров К, Иванов А, Ханджиев С, Рамшева З (редактори) Остър панкреатит – диагностика и лечение. София, изд. Марведа, 2004, 122 страници.

2.Владов Н., Кацаров К., Белоконски Е. (редактори) Чернодробна трансплантация – практически атлас за по-добро спазване на правилата. Казънлък, изд. „Ирита”, 2007, 40 страници.

3.Салтиров И, Владов Н. Показания за спешна диализа. В Ст. Тонев (редактор) Медицинско осигуряване при мисии, кризи и терористични актове. София, изд. МО-ВМА, 2007, стр. 294 – 296.
контакти
Адрес: гр. София, ул. "Георги Софийски" № 3, ВМА, ет.14, Клиника по Гастроентерология
Телефон: 02/ 922 5001