Д-р Весела Балтова - Детоксикираща хомеопатия – нови възможности за здравето
Д-р Весела Балтова:

Живеем в свят, който все повече се забързва! Всеки ден се появяват нови технологии, които предлагат нови изобретения, нови лекарства, нови ваксини, пълни домове с химия,токсични храни, ГМО и др.

Oсновополагащият принцип на медицината – Primum non nocere! (“Първо не вреди!“) – незнайно защо, остава малко встрани.

За съжаление това нито ни прави по-щастливи, нито по-здрави. Напротив, тенденцията е все по-рано да се появяват сериозни хронични заболявания, които изискват постоянен прием на медикаменти.

Алергиите и автоимунните заболявания станаха ежедневие.

Още от самото зачеване на детето всяка субстанция, приемана от родителите, от майката по време на бременността и раждането, от бебето след раждането – например хормони, антибиотици, противозачатъчни, анестетици, ваксини, наркотици, химични медикаменти и пр., оставят последствия на вибрационно (енергийно) информационно ниво както у децата, така и у възрастните. С годините това се натрупва, защото ние не обръщаме внимание на сигналите и продължаваме да добавяме, разчитайки на добрите адаптивни способности на тялото. И в един момент тези защитни механизми просто не издържат и започва болестта.

Разбирането на това дава възможност по друг начин да се погледне на редица състояния и заболявания и се налага появата на различни варианти за лечение, профилактика и детоксикация.

Най-честите признаци, които могат да ни подскажат, че се нуждаем от детоксикираща терапия, са:

– безпричинната умора (сутрин след събуждане или даже след почивка) или безсънието от натрупаните токсини в тялото – физически или емоционални;

– честите боледувания, които се проточват и сякаш не можем да оздравеете напълно;

– запек, нередовен стомах, усещането, че сме натровени;

– липса на концентрация, което може да е знак, че имаме натрупване на вещества като тежки метали, кандида и други вредни субстанции;

– необяснимо, често главоболие или други повтарящи се болки също могат да се дължат на натрупани токсини в тъканите и възпалението, което те могат да причинят;

– проблеми с месечния цикъл;

– наднорменото тегло задължително изисква детоксикация, която помага да прочистим тялото си и да му дадем хранителни вещества, от които се нуждае;

– депресията е друг начин, по който тялото ни казва, че има нужда да се очисти.

Една добра програма за детоксикация може да помогне

за решаване на проблема, а не само за облекчаване на симптомите.

Есента, като сезон на прехода между топлото лято и студената зима, изисква повишени адаптивни възможности от тялото и психиката и е много подходяща за провеждане на детоксикираща програма.

Често есенно време се оплакваме от депресивни настроения и намален тонус. Есента е и сезонът на вирусите и настинките, на нескончаемите посещения в аптеката. Тези проблеми са част от признаците, които ни показват, че тялото страда.

За щастие, съществуват специални методи, които могат да детоксикират на енергийно и физическо ниво организма и така да подобрят здравето му.

Хомеопатичен подход за детоксикация

Днес пазарът е залят от огромен брой разнообразни продукти за детоксикация. Както билковите и хранителните формули, така и хомеопатията играе важна роля в процеса на детоксикация. При това с хомеопатията може да се работи на различни нива.

– Хомеопатичните лекарства могат да се използват като чисто дренажна система на органите, за подкрепа на самия орган и система по време на детокса.

– Може да се работи и на по-дълбоки нива, както с хомео-детокс метода, който успешно се комбинира с класическата хомеопатия. Необходимите хомеопатични лекарства се дават по определена схема, което ускорява оздравяването. Съчетава се и с ортомолекулярната медицина – всъщност някои витамини, минерали и хранителни добавки са задължителна част от него. Хомеопатичната детоксикация се провежда само от опитен специалист и изисква допълнителна подготовка.

С метода на детоксикиращата хомеопатия успешно се лекуват или подобряват до голяма степен сериозни заболявания – като астма, алергия, хиперактивност с дефицит на вниманието, аутизъм, автоимунни заболявания, онкологични и други случаи, които не се повлияват достатъчно добре от лечението, или страдат от много странични ефекти поради една или друга причина.

Ето някои най-често използвани като дренажни средства хомеопатични препарати, които показват нейните възможности:

Berberis vulg. – стимулира черния дроб, бъбреците и жлъчния мехур. За пациенти с болки по цялото тяло, които имат бърза промяна на симптомите, както и склонност към повтарящи се разстройства и камъни в бъбреците.

Chelidonium tinct. – подкрепя черния дроб, при необходимост от детоксикация при прекомерна употреба на антибиотици и други лекарства.

Nux Vomica – стимулира червата. Прилага се при пациенти, които водят заседнал начин на живот и се нуждаят от стимуланти – тютюн, алкохол, наркотици, кафе, богата храна, вино и жени. Кореспондира на много болестни състояния, присъщи на модерния живот.

Sulphur – възстановява защитните сили и подобрява реактивността като цяло, особено добър за детокс при прекомерна употреба на алкохол и кожни проблеми.

Senega – за детоксикация при пациенти, предразположени към заболявания на дихателните пътища с алергии.

Тези средства са само няколко от най-често използваните хомеопатични лекарства и са споменати, за да се създаде представа за ефективността на хомеопатичните лекарства в детоксикацията. Не е препоръчително да се прибягва до самолечение, без консултацията на специалист. Всяка терапия има своето място, а когато бива приложена правилно, може прекрасно да служи на хората и да им помага да бъдат по-здрави!

Източник: https://www.jenatadnes.com/po-zdravi/detoksikirashta-homeopatiya-novi-vazmojnosti-za-zdraveto/