Как студеният душ помага на здравето
За повечето от нас студеният душ се случва, само когато топлата вода изненадващо свърши или пък сме решили да отидем на някое „по-диво място“, където такава така или иначе няма изобщо.
Студеният душ обаче не е толкова лош, а дори напротив – той е приятел на нашето здраве и носи редица ползи за тялото.
За да се възползвате от положителния ефект на студения душ, експертите съветват температурата на водата да бъде 15 градуса или дори по-ниска.
Ако пък искате по-лесно да преминете към „студените бани“, постепенно увеличавайте времето, което прекарвате под хладната вода.

А за да разберете защо е необходимо изобщо да го правите, вижте кои са ползите от студения душ:

Подобрява настроението
Хидротерапията със студена вода има ефект върху настроението, подобен на този от приема на антидепресанти. Достатъчно е да се къпете със студена вода по 2-3 минути всеки ден и след около две седмици трябва да забележите промяната.

Успокоява болките в мускулите
Ако сте се напрегнали с изключително натоварваща тренировка, може да намалите възпалението и болката с помощта на студен душ.
В случай, че има конкретно място по тялото ви, където изпитвате най-силна болка, то насочете струята студена вода именно към него. Опитайте се да останете така поне пет минути.
Увеличеният приток на кръв към областта може да помогне за възстановяването на повредена мускулна тъкан.

Прави кожата по-красива
Най-добрият начин да постигнете по-добър вид на кожата си, е като се изкъпете по обичайния начин и накрая завършите със студен душ.
Ниската температура на водата ще помогне на кожата, тъй като свива порите, намалява възможността за зачервяване, както и подпухналостта под очите. Студеният душ определено ще направи кожата ви да изглежда по-гладка и прекрасна.

Прави косата по-блестяща
Кутикулата на косъма може да се изсуши повече, ако се къпете с топла вода.
Ето защо измиването на косата със студена вода след нанасянето на балсам ще я направи по-блестяща и по-гладка. Благодарение на по-ниската температура на водата, във вашата коса ще се задържи повече влага.

Помага за намаляване на стреса
Макар че къпането с ледена вода може да ви се струва като много шоково и стресиращо, всъщност студеният душ има релаксиращо действие. Той забавя бързите темпове на сърцето, а редовният студен душ ще ви осигури по-голяма устойчивост на стрес.

Източник: http://tialoto.bg/